INTERVIEW MET MAJESTRO, BEZIELER VAN NIVEAU 4

Nu de nieuwe Niveau 4-sessies op gang getrapt zijn, vonden wij het moment gekomen om onze commander-in-chief Majestro, het brein achter Niveau 4, eens aan de tand te voelen.

Na de zomer duurde het een tijdje vooraleer er weer nieuwe sessies online kwamen. Vanwaar deze pauze?

Toen ik Niveau 4 oprichtte, had ik een deal met Trix. Wij konden daar een studio gebruiken om onze sessies op te nemen en die samenwerking verliep aanvankelijk zeer vlot. Het probleem was echter dat hun studio vaak geboekt werd waardoor wij soms zeer lang moesten wachten op dagen waarop wij aan de slag konden. Bovendien durfden artiesten al eens niet komen opdagen, en sommige anderen kwamen zodanig onvoorbereid dat de opnames vaak lang duurden. Na verloop van tijd moesten we concluderen dat we niet op de meest kosteneffectieve, en al zeker niet op de meeste praktische manier aan het werken waren. Voor een opnamedag was ik al snel 600 à 700 euro kwijt. Dat twee keer in de maand, you do the math. Ik moest een betere manier verzinnen. Het moest niet alleen goedkoper, maar vooral ook efficiënter. Op een gegeven moment werd het me namelijk allemaal wat te veel.

Hoe bedoel je?

Ik kon het even niet meer aan. Ik sliep letterlijk vier uur per nacht, en was er twintig aan het werk. Naast Niveau 4 werk ik gewoon fulltime en ik heb uiteraard ook nog altijd mijn label ‘Ateam’. Ik ben producer en DJ, en bovendien ben ik ook vader van een geweldige dochter. Ik verloor de contole en kreeg een burnout, waardoor ik nog meer panikeerde omdat ik een echte controlefreak ben. Met behulp van familie en vrienden, het vertrouwen van de artiesten uit mijn label, en de crew van Niveau 4 ben ik er uiteindelijk weer bovenop geraakt. Ik heb moeten leren dat ik geen superman ben, en dat ik meer zaken uit handen moet geven en moet leren delegeren.

Hoe voel je je nu?

Heel goed, thanks. Het was een fase waar ik doorheen moest. Er werd me aangeraden therapie te volgen, maar dat bleek totaal mijn ding niet. Ik ben gewoon een paar dagen weg geweest van alles, en probeer het nu af en toe wat rustiger aan te doen.

Hoe gaat het nu verder met Niveau 4?

Sinds enkele weken hebben we ons eigen pand waar we volledig ons eigen ding kunnen doen. Het vormt de hoofdzetel voor het Ateam Empire en Niveau 4, en het geeft ons de vrijheid en de ruimte om alles zelf in handen te nemen. We zijn nu volledig onafhankelijk. We gaan er drie studio’s bouwen en er zijn bovendien een aantal ruimtes om evenementen te organiseren. We zijn dus volledig terug, en we timmeren hard aan de weg. Niveau 4 is hier om te blijven en we gaan in de toekomst nog heel mooie dingen uit de grond stampen!

Laat het ons dan even hebben over je activiteiten naast Niveau 4. Je vermeldde zelf al je label Ateam Empire. Hoe gaan de zaken daar? Als ik me niet vergis, zijn er wel wat zaken veranderd de afgelopen maanden. Ramzi tekende een deal bij Sony en Blackson start zijn eigen movement ‘Satl’.

Eerst en vooral een dikke shout-out naar Ramzi. Door hem en door Blackson ben ik mij indertijd meer gaan verdiepen in de Vlaamse scene. Als die jongens er toen niet waren, had ik die keuze waarschijnlijk nooit gemaakt. Ik ben heel blij dat Ramzi een deal te pakken heeft. Hij is mijn lievelingsartiest en een van de beste rappers in België. Ik heb mij altijd ingezet voor beide jongens en heb ze altijd zo goed als mogelijk ondersteund. Ramzi was nog heel jong toen hij tekende bij Ateam dus zijn levenstijl was toen helemaal anders. Als je ouder wordt, stel je andere prioriteiten en heb je ook andere verwachtingen. Dat gaat soms gepaard met frustraties. Dat waren allemaal zaken die een grote rol gespeeld hebben bij het uiteengaan van onze wegen. Ik bekijk het echter positief: het feit dat Ramzi nu een deal in de wacht heeft gesleept bij Sony, laat voor mij zien dat we een sterk label zijn dat artiesten goed weet te vormen en klaar te stomen. Ik heb trouwens al enkele nummers beluisterd van zijn Flashback EP en die shit is kevaarlijk!

Blacka is een ander verhaal. Hij is mijn kleine broer en ik hou heel veel van hem. Hij komt van heel ver wat betreft skills en capaciteiten. Ik ben voor geen enkele artiest zo streng geweest als voor Blackson. Je wilt niet weten hoeveel teksten hij opnieuw heeft moeten schrijven van mij, of op hoeveel tracks ik hem heb weggehaald. Niet omdat het niet goed genoeg was maar omdat ik wist dat hij veel beter kon. Ik heb hem zwaar gepusht, dat kan je iedereen vragen. Wat ik vandaag ook besef is dat ik ook zelf nog niet helemaal klaar was voor zijn muziek. Hij zat hij toen al in de toekomst. Van Niska tot Aftotrap, Blackson was drie jaar geleden al op die dingen. Hij zat op een wave waar nog niemand besef van had. Hij is trouwens een hele slimme jongen die ondertussen ook afgestudeerd is. Ook met die dingen heb ik hem steeds gepusht. Ik was altijd zijn vertrouwenspersoon, en ben dat nog steeds. Satl is iets waar Blacka al veel langer mee bezig is. Hij is een geboren leider en bovendien is het omwille van zijn drukke leven voor hem veel makkelijker om zelf alle touwtjes in handen te hebben. Mijn support zal hij altijd hebben en ik help hem waar ik kan. It’s a family thing. We gaan nooit vergeten waar we vandaan komen. Ateam is een lifestyle, we hebben veel meegemaakt, sommige slechte, maar vooral heel veel goede momenten. Soms is het gewoon beter om iets los te laten om verder te kunnen groeien.

Dus er zitten nog steeds artiesten bij Ateam?

Uiteraard! Hoewel ik moet toegeven dat ik al een paar keer overwogen heb om er mee te stoppen. De laatste tijd worden we echter vaak benaderd door grotere labels en andere indie labels uit België en Nederland. Ik heb al een paar leuke gesprekken gehad, maar ik ben niet iemand die snel een beslissing neemt. Grotere labels in België weten perfect hoe ze een plaat moeten verkopen en kennen de juridische kant van het verhaal, maar vaak hebben ze weinig of geen verstand van de Vlaamse scene. Die kennis hebben wij wel, en ik weet wat mijn capaciteiten zijn, wat ik allemaal al heb opgebouwd, en wat ik allemaal kan bieden. Ik vermoed dat ik een van de hardst werkende  personen in het hiphopwereldje hier ben. Ik heb hier veel voor opgeofferd (en doe dat nog steeds). Vergeet ook niet dat ik altijd alles zelf heb gefinancierd, en dat vanaf mijn zestien jaar.

Momenteel zitten Purple Goonz en Cem bij het label. Cem is een jonge gast waarmee we iets kunnen opbouwen en waarmee we kunnen groeien zoals we dat destijds ook met Ramzi en Blackson gedaan hebben. Het is belangrijk voor mij dat een artiest daar ook open voor staat. Er ligt heel wat materiaal klaar van beide jongens. Niet enkel tracks, maar ook video’s (shout-out naar Ferri Fur!). Volgende maand wordt sowieso Ateam season!

Ten slotte nog een laatste vraag: Je bent ook papa. Hoe combineer je dat?

Klopt. Dikke kus aan mijn dochtertje! Ze is de reden dat ik dit nog doe, en door haar ben ik anders in het leven gaan staan. Mijn tijd is heel kostbaar en duur nu, en dat begrijpen sommige mensen niet. Ik probeer elke dag minstens een uur met haar door te brengen en als dat niet lukt dan probeer ik tussen de studiosessies door met haar te facetimen of te bellen. Mijn dochter is heel slim en ik ben heel trots op haar. Ze is nu drie jaar oud en spreekt vier talen. Ze doet het heel goed op school, en is ook gepassioneerd door muziek. Of ik ook zou willen dat ze in de muziekindustrie terechtkomt, is een andere vraag. Ook heel veel liefde trouwens voor haar mama. Ze is een echte supervrouw en de beste moeder die ik kan wensen voor mijn dochter.

Majestro, bedankt voor je openhartigheid. Ik spreek in naam van het hele team wanneer ik zeg dat we onder de indruk zijn van alles wat je tot nu toe al verwezenlijkt hebt, en dat we graag samen met jou Niveau 4 steeds groter maken.

Majestro

 

 

Gepost op: 7 November 2017 om 18:00.

GEEF EEN REACTIE